Izložbom o povijesti vinarstva u ozaljskome kraju s kulturno-zabavnim programom uz KUD “Ključ” iz Trga počela je u subotu u etno parku Ozalj/Trg manifestacija “Dan otvorenih bačvi” s obilaskom devet vinskih podruma ozaljsko-vivodinskoga kraja.
U popodnevnim satima održan je u Starome gradu Ozalj sommelierski tečaj i predavanja o dobrobiti vina i vinogradarstva. Jedan od predavača vinogradar Josip Vrbanek, rekao je da vinari toga kraja proizvode grožđe na oko 90 do 100 hektara, iako bi mogli i na višestruko većim površinama, jer je puno zapuštenih vinograda. Upravo je to razlog što se grožđe proizvodi uglavnom na idealnim pozicijama, te je i vino prepoznato dobre kvalitete.
“Nitko od nas nema problema s plasmanom vina, jer je zajednička odlika naših vina da su tzv. svježa. Imamo sreću da je sada i vinska moda takva da se ne cijene teška vina, već s omjerom kiselosti i alkohola kojoj mi odlično udovoljavamo”, rekao je Vrbanek. Rekao je da se sada proizvodi oko milijun litara vina, te istaknuo da bi se moglo proizvesti puno više i sve bez problema prodati. Zato Vrbanek smatra da bi se vinogradari trebali udružiti oko zajedničke investicije od oko sto tisuća eura da bi sagradili zajedničku veliku punionicu vina, ali i oko zajedničkoga plasmana i marketinga. Tako bi im ostalo više snage i vremena za širenje nasada i podrumskih kapaciteta. Vinari i od turističkih zajednica na svim razinama očekuju više, da u prekrasan vivodinski kraj dovode više gostiju, pa bi i prodaja na kućnom pragu mogla privući kupce.
U obilasku podruma bila je i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić koja je rekla da su se podrumari Marija Frlan i Kristina Viktorovski iz Vivodine, Zdenko Vrbanek iz Zorkovca Vivodinskog, Elvis Šoštar i Stjepan Čulig iz Vrhovca, Ljiljana Lešćanec i Lovro Guštin iz Vrškovca, Darko Vrbanek iz Obreža i Željko Graša iz Gornika pokazali kao dobri domaćini i poznavatelji tehnologije proizvodnje vina.
Malobrojni građani Ozlja i turisti odazvali su se pozivu da organizirano autobusom obiđu podrume i uz cijenu od pedeset kuna u svima njima, bez daljnjih plaćanja, degustiraju razna vina i jela domaćina. Međutim Grad Ozalj, rekla je Lipšinić, neće odustati od nastojanja da se obilazak vinske ceste profilira kao snažan turistički proizvod. Jer, rekla je, vinska cesta je i važan turistički potencijal u zajedničkoj destinaciji Karlovac-Ozalj-Ribnik koja se zove “Zeleno srce Hrvatske”, te se marketinški podupire i kroz nacionalni projekt “Hrvatska 365”.
Završni program bio je u ozaljskoj Župnoj crkvi sv. Vida gdje je održan koncert sakralne glazbe u ciklusu orguljaške baštine Heferer u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, uz nastup sopranistica Lidije Horvat Dunjko i Antonije Dunjko te orguljaša Ive Mrvelja.
Izvor: Narod.hr/h
Photo: Quinn Dombrowski, flickr