Glukozamin, preparat koji se često koristi u liječenju bolnih zglobova, mogao bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC.
Taj zaključak, objavljen u stručnom časopisu British Medical Journal, rezultat je istraživanja provedenog na gotovo pola milijuna Britanaca. Gotovo svaki peti od ukupno 466.039 ispitanika obuhvaćenih studijom uzimao je glukozamin i ta je skupina imala manje izglede za razvoj srčanih bolesti i bolesti arterija te moždanog udara kao i manje izglede da umru od tih bolesti.
Rezultati studije sugeriraju da postoji moguća korist no znanstvenici dodaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.
Stručnjaci upozoravaju da treba uzeti u obzir i mogućnost da su korisnici glukozamina općenito zdraviji.
Glukozamin je tvar koja prirodno postoji u zglobnoj hrskavici. Tijelo može stvarati vlastiti glukozamin no ljudi nekad uzimaju glukozamin u želji da umanje bolove i simptome osteoartritisa i drugih tegoba vezanih uz zglobove.
Većina preparata glukozamina ne prodaje se kao lijekovi nego kao dodaci prehrani što znači da su sigurni za konzumiranje ali nije provjerena kvaliteta ili količina aktivnog sastojka.
Aktivna tvar proizvodi se umjetno ili od oklopa životinja.
Dokazi o učinkovitosti raznih vrsta glukozamina još su različiti.
Ovim istraživanjem je utvrđeno da postoji veza između uzimanja glukozamina i 9 do 22 posto nižeg rizika od smrti koje su posljedica bolesti kardiovaskularnog sustava odnosno srčanog ili moždanog udara u usporedbi s osobama koje nikad nisu uzimale glukozamin tijekom razdoblja od deset godina obuhvaćenog istraživanjem.
Znanstvenici smatraju da glukozamin može imati protuupalni učinak koji bi mogao objasniti njegov utjecaj na smanjenje rizika od bolesti krvožilnog sustava.
Stručnjaci upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja te podsjećaju da se, dok se ne potvrdi taj učinak, treba držati potvrđenih lijekova koji smanjuju rizike od bolesti kardiovaskualrnog sustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/hina