Jednostavan biskvitni kolačić s prženim lješnjacima, bijelom čokoladom i rumom. Idealan za duga vikend druženja i kave s obitelji i prijateljima, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit s lješnjacima
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 60 g maslaca
- 100 g bijele čokolade
- 50 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 2 žlica ruma
- 150 g mljevenih lješnjaka
Čokoladna glazura
- 100 g bijele čokolade
Priprema
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom. Smjesu miksajte 2-3 minute dok ne postane gusta i svijetla. Zatim dodajte otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature pa sve još kratko izmiksajte.
Zatim dodajte rum te prosijano brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i mljevene lješnjake. Prije nego ih sameljete lješnjake obavezno prepržite na tavici ili pećnici, imat će puno bolju i bogatiju aromu.
Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalup za pečenje. Ja sam ga pekla u Zenker kalupu za srneći hrbat. Prije nego izlijete smjesu, kalup prethodno namastite i pobrašnite ili posipajte krušnim mrvicama. Srneći hrbat pecite cca 35-40 minuta na 180 C°. Čačkalicom provjerite je li kolač dovoljno pečen.
Pečeni kolač ostavite 5 minuta u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađeni kolač prelijte otopljenom bijelom čokoladom i posipajte s malo sjeckanih lješnjaka.
Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com