Jednostavna rolada punjena džemom od jagoda i laganom kremom od šlaga i mascarpone sira. Isprobajte ovaj jednostavan recept kojega donosi Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit
6 jaja
100 g šećera
100 g glatkog brašna
½ paketića praška za pecivo
naribana korica ½ limuna
Bijela krema
150 ml slatkog vrhnja
200 g mascarpone sira
20 g šećera u prahu
Čokoladna glazura
100 g bijele čokolade
50 ml slatkog vrhnja
Ostalo
2-3 žlice džema od jagoda za premaz biskvita
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne zapjene. Po malo dodajte šećer pa nastavite miksati bjelanjke 2-3 minute da dobijete čvrsti snijeg tj. da se šećer ne otopi. Dodajte jedan po jedan žutanjak i sve još kratko izmiksajte. Dodajte naribanu limunovu koricu.
Brašno i prašak za pecivo prosijte te ih pomalo dodajte u smjesu od jaja i šećera te sve lagano izmiješajte.
Biskvitnu smjesu izlijte u veliki kalup za pečenje (30×35 cm) obložen masnim papirom i pecite na temperaturi od 180 °C 10 minuta. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit odmotajte i premažite tankim slojem džema od jagoda (možete koristiti i džem od šumskog voća ili borovnica). Preko džema nanesite hrpice kreme i pažljivo u razmažite i lijepo zagladite. Ako želite, po vrhu kreme možete složiti i jagode narezane na kockice.
Za pripremu kreme slatko vrhnje i šećer u prahu izmiksajte u mekani šlag. Zatim dodajte mascarpone sir i sve još kratko izmiksajte. Biskvit ponovno zamotajte u roladu i prelijte glazurom od bijele čokolade.
Za topljenje čokoladnih glazura koristim Zenker posudu za topljenje čokolade. U manjem loncu zagrijte vodu do vrenja te na njega stavite posudu za topljenje čokolade. U posudu dodajte razlomljenu bijelu čokoladu i slatko vrhnje. Otopljenu čokoladu i vrhnje malo promiješate da se otope i zadnji komadići čokolade pa prelijte preko rolade. Prije posluživanja, roladu spremite u hladnjak na 2 sata.