Ukusan kolač sa šljivama i lješnjacima priprema se jednostavno i brzo, a za razliku od većine pita za ovu vam neće trebati čak niti valjak! Ako vam priprema pita inače zadaje glavobolju, ovaj recept će vam sigurno olakšati njenu pripremu! Osim sa šljivama, kolač možete pripremiti i s nekim drugim voćem – jabukama, višnjama ili breskvama! Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica cimeta
- 70 g lješnjaka
- 2 žlice šećera
- 160 g hladnog maslaca
- 1 kg šljiva
- 2 vanilin šećera
Priprema
Lješnjake sameljite ili sitno nasjeckajte, kako volite. U zdjelu stavite brašno, cimet, lješnjake šećer i na kockice izrezan hladni maslac. Rukama umijesite kompaktno tijesto. Kalup za pitu (30 cm) namastite i lagano pobrašnite.
Veći dio tijesta, otprilike 2/3 tijesta rasporedite/razmrvite po dnu kalupa prstima sve lijepo utisnite. Preko tijesta rasporedite šljive kojima ste prethodno uklonili koštice. Preko šljiva posipajte vanilin šećer i razmrvite ostatak tijesta. Kolač pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C. Kolač poslužite topli uz kuglicu sladoleda od vanilije ili ohlađen uz šalicu kave ili čaja. Dobar tek!