Kuglof s bademima ukusan je i prikladan desert za zimsko vrijeme, a može poslužiti i kao lijepi, slatki poklon! Recept donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Kuglof
4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
120 g maslaca
naribana korica ½ naranče
50 ml mlijeka
50 ml tekućeg jogurta
100 g mljevenih badema
250 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
Šećerna glazura
80 g šećera u prahu
malo Real Lemon limunovog soka
Priprema
Maslac otopite i ostavite sa strane da se ohladi.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte naribanu koricu naranče, otopljeni maslac, mlijeko i jogurt.
Na kraju umiješajte brašno, prašaka za pecivo i mljevene bademe. Umjesto badema možete naravno koristiti orahe ili lješnjake.
Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite otprilike 45 minuta na 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Pečeni kuglof ostavite neka se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i ostavite neka se ohladi do kraja na sobnoj temperaturi.
Šećernu glazuru pripremite tako da šećer u prahu i limunov sok miješajte dok smjesa ne bude dovoljno rijetka da ju se može preliti preko kuglofa, ali opet dovoljno gusta da nije prozirna.
Glazuru prelijte preko potpuno ohlađenog kuglofa i ostavite ju da se malo stegne na sobnoj temperaturi
Izvor: narod.hr