(FOTO) Orban u Milanu: ‘Salvini je moj junak i moj partner na putu’

0
521
Foto: Orban Viktor, Facebook

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u utorak da je talijanski ministar unutarnjih poslova i šef Lige Matteo Salvini njegov “junak”, uoči razgovora s njim u Milanu.

trophy

> Viktor Orban na ljetovanju u Hrvatskoj – na Visu oduševljeni skromnošću mađarskog premijera

“On je moj junak i moj partner na putu”, rekao je novinarima u Milanu uoči susreta koji je počeo u 17 sati.

> Višnja Starešina: Pribojavam se jer je naš Herr Plenković jedan od posljednjih fanova Frau Merkel

Salvini i Orban zagovornici su oštrog motrišta prema ilegalnim migrantima koji dolaze u Europu.

“Mađarska je dokaz da se migranti mogu uhititi na kopnu”, rekao je novinarima Orban čija je zemlja podizanjem žice na više stotina kilometara granice s Hrvatskom i Srbijom onemogućila ulazak ilegalnim migrantima.

“Tu počinje Salvinijeva uloga. On mora pokazati kako migranti mogu biti uhićeni i na moru”, dodao je.

> Salvini poručio da Italija neće primati azilante iz Njemačke

Orban je također rekao da je Salvini prvi političar na Sredozemlju koji želi zaustaviti migrante.

S prošlom vladom je, rekao je, imao vrlo loše odnose jer je konstantno vrijeđala Mađare.

> Nakon što su migranti ubili čovjeka na ulici- prosvjedi u njemačkom Chemitzu: ‘Merkel mora otići’

“Mađarsku se stalno napada jer je pokazala da se granice mogu zaštititi, dok Bruxelles kaže da se migrante ne može zaustaviti i da im se mora omogućiti ulazak”, upozorio je.

> Orban: ‘Potrebna je nova EK koja neće kažnjavati zemlje koje štite svoje granice od migranata’

> Orban: Soros je na čelu velike mafijaške mreže, financira NVO i krijumčare ljudima

Nedaleko od mjesta sastanka Orbana i Salvinija ljevica je organizirala je prosvjede na kojima sudjeluje oko tisuću ljudi.

“Ne želimo Europu mađarskog vođe Orbana koji kaže da je Salvinijev prijatelj ali čija su vrata, kada se radi o onima koji bježe od rata, uvijek zatvorena”, ustvrdio je Emanuele Fiano, zastupnik Demokratske stranke.

> Trokut Chemnitz-Leipzig-Dresden uporišta desnice i Afd-a: Građanima prekipjelo zbog politike Angele Merkel

Podsjetimo, u kolovozu 2015. Njemačka je jednostrano odlučila staviti izvan snage za sirijske migrante Dublinske propise Europske unije koji obvezuju migrante da zatraže azil u prvoj zemlji EU-a u koju uđu.

Stotine, a ponekad i tisuće ljudi svakodnevno su stizale iz Turske, preko Grčke, Makedonije, Srbije, i najprije preko Mađarske dalje u druge države EU. Nakon što je Mađarska sagradila zid prema Srbiji, migrantska ruta okreće se preko Hrvatske prema Sloveniji i drugim europskim državama. Većina ih se uputila prema Njemačkoj.

Njemačka je otada ublažila tu dobrodošlicu, nakon što je izazvala zastrašujuću migrantsku krizu kada je prema podatcima Frontexa samo u 2015. ušlo 1,800.000 migranata, među kojima i veći broj ekstremista, a europske države dovela pred ekonomsku krizu i trajnu izloženost terorističkim prijetnjama.

Njemačka useljenička politika nije nikoga spasila, već naprotiv, “prije ima mrtve na savjesti”, oštro je upozorio vodeći svjetski znanstvenik za migracije i oxfordski profesor Paul Collier kritiziravši njemačku politiku prema migrantima.