Titovi zločini – svjedočanstvo župnika o zločinima partizana na Hvaru

28
73

„Stanovnicima Dola, mjesta na središnjem dijelu otoka Hvara, poznato je da su partizani jedne noći u listopadu 1943. godine na području između njihovog mjesta i obližnjih Selaca pogubili supružnike Antu i Vicu Dužević (Gobotove). Gnusno ubojstvo počinili su tako što su bračni par najprije zatukli krampom u glavu, a potom ih bacili u jamu na predjelu Kopanjica, samo zato što su zastupali drugačija stajališta o nekim događanjima ili nisu htjeli postupati po njihovom diktatu. Zatim su, radi zataškavanja, po žrtvama bacili kamenje, te nekoliko životinja – mule, mazge i slično, koje su također usmrtili“, kazao je dolski župnik, don Mario Zelanović, komentirajući najnovije napise o tome kako su speleolozi splitskog „Špiljara“ nedavno baš u toj jami pronašli dvije lubanje i brojne kosti.

trophy

Ubijeni u Dolu nemaju bliže rodbine, dok mještani iz razumljivih razloga ne žele javno govoriti o tom ružnom događaju, ali ipak doznajemo da su neki ljudi na Kopanjici, mjestu koje je od naselja udaljeno svega 3-4 km, stjecajem okolnosti čuli vapaj Vice u trenucima dok je smrti gledala u oči, ona je zamolila: „Nemojte nas ubiti, nismo vam mi ništa skrivili, nismo nikakvo zlo učinili’, ali ubojice se na te riječi nisu obazirale, nego su ih jednostavno pogubili.

Tragedija obitelji Dužević je, međutim, još veća, jer je i njihov sin Frane nekako u istom vremenu ubijen dok je radio u polju, a na mjestu stradavanja pronašli su ga Talijani i potom pokopali na mjesnom groblju.

Druga dvojica braće, Dragoslav i Toma, jednom su prilikom komunističkim krvnicima svezani žicom uspjeli pobjeći, da bi kasnije emigrirali i nastavili živjeti u Argentinu.

Već 1943. komunisti su počeli svoju samovolju na Hvaru kada su donijeli odluke o konfiskaciji imovine Machiedo Jakova, Duje Tudora, Arbanasić Jurja, krojača Budrović Ante, Marušić Petra, Vučetić Dušana, a početkom 1944. na smrt strijeljali su slijedeće Hvarane: Franjo Kostur iz Jelse, Vicko Bošković, Josip Jurić, Nikola Tomičić i Marin Petrić iz Velog Grablja.

Časna sestra Kornelija Horvat – ubijena jer je voljela djecu i svoj narod

1944. partizani su ubili na Hvaru župnika don Jakova Račića i časnu sestru Korneliju Horvat iz Koprivnice. Časna sestra Kornelija ubijena je jer je radila u dječjem vrtiću i poučavala djecu kršćanskoj vjeri i ljubavi prema domovini Hrvatskoj. To je bilo dovoljno komunistima da je proglase neprijateljem i bez milosti ubiju. 2014. jedno je vrijeme, kaže usmena predaja, bila zatočena u Hvaru, u jednoj zgradi na Trgu sv. Stjepana, tek nekoliko desetaka metara od katedrale. Tamo su partizani običavali dovoziti  svoje žrtve i odatle ih odvoditi na stratište. Sve noću. A zatim su i nju odveli na hvarsko groblje i ubili bez milosti.

U Hvaru je na kući u kojoj je živjela časna sestra Kornelija Horvat otkrivena spomen ploča s natpisom: „U ovoj kući je živjela sestra M. Kornelija Horvat, rođ. 1886. milosrdnica – učiteljica u Dječjem vrtiću u Jelsi, nedužnu su je strijeljale komunističke vlasti na groblju u Hvaru, u siječnju 1944. godine“

url