27. kolovoza 1912. Tarzan – kako je nastao prvi roman o planetarno popularnom čovjeku iz džungle?

0
149
Foto: commons.wikimedia.org

Prvi roman o planetarno popularnom čovjeku odraslom u džungli, Tarzanu, izašao je na današnji dan 1912. godine. Pisac je bio Edgar Rice Burroughs, poznat po pisanju pustolovina o Tarzanu.

trophy

Tarzan je postao jedan od najpopularnijih likova cijele popularne kulture 20. stoljeća. 

Edgar Rice Burrougs je započeo svoj književni rad 1912. godine za vrijeme nezaposlenosti i neimaštine. Sve je pisao je rukom, na praznim stranicama starih pisama i bilješki papira, jer nije imalo novac za kupnju papira.

Prvi njegov roman, izdan na današnji dan, “Tarzan of the Apes” (na hrvatski preveden kao “Tarzan među majmunima”) opisuje bračni par Greystoke koje pobunjeni mornari ostavljaju na pustoj afričkoj obali, otprilike u današnjem Kongu (Brazzaville).

Slikovni rezultat za edgar rice burroughs tarzan

 

Tarzanova majka nakon porođaja upada u sve teže psihičke probleme i bolest te umire. Otac nastrada u napadu velikih majmuna, no majmunica Kala koja je izgubila mladunče, uzima malog Tarzana i podiže ga kao vlastitog potomka.

Tarzan se kao mladić nađe ponovno u kolibi u kojoj je rođen i pomoću slikovnica nauči čitati, a da nije znao govoriti nijedan ljudski jezik, no zato se izvrsno sporazumijeva sa svim životinjama. Havarija znanstvene ekspedicije na istoj obali, dovest će ga u vezu s civilizacijom i njegovom najvećom ljubavi, Amerikankom Jane Porter i prijateljem Francuzom, Phillipom d’Arnotom.

Tarzan je postao jedan od najpopularnijih likova popularne kulture 20. stoljeća kroz cijelih gotovo 100 godina.