Karlovački gradonačelnik Mandić o otkazivanju Bajaginog koncerta: ‘Hrvatski branitelji imaju pravo izraziti svoje negodovanje’

0
468
Foto: Fah; snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Treći rebalans proračuna Grada Karlovca za tekuću godinu usvojen je u utorak na Gradskom vijeću i iznosi rekordnih 305,5 milijuna kuna, no sjednicom je dominirala rasprava o pitanju odgovornosti gradonačelnika Damira Mandića (HDZ) zbog otkazivanja koncerta “Bajage i instruktora” na ovogodišnjoj manifestaciji karlovački Dani piva.

trophy

> Zoran Grgić: U Slavonski Brod dolazi Bajaga koji je 1994. pjevao u Kninu okupatorima koji su ubili i 28 djece u tom gradu

Pročelnica za financije Lidija Malović rebalans je nazvala samo tehničkim jer je, kako je rekla, “razlika u odnosu na prethodni rebalans tek 102.000 kuna, samo 0,03 posto razlike i to u rastu proračunskih prihoda”.

>(VIDEO) Bajaga nastupa u Slavonskom Brodu – gradu s najviše stradale djece u Domovinskom ratu

“To znači da je prethodni, rekordni gradski proračun, porastao za dodatnih 102 tisuće kuna”, kazala je Malović.

Kada je riječ o financijskim planovima grada trenutno je, kako je rečeno, u postupku ocjenjivanja od strane fondova EU ukupno 26 novih projekata, te se s nacionalne strane traže rješenja za obnovu mosta Hrnetić-Jelsa preko rijeke Kupe, koji je zbog sigurnosti zatvoren za promet. Od obnove mosta vlastitim sredstvima odustalo se za sada zbog obnove Dječjeg vrtića Grabrik.

Kada će manifestacija Dani piva postati kvalitetnija i “urbanija”

Rebalansu proračuna i drugim komunalnim pitanjima prethodio je ‘aktualni sat’ na kojem je dominiralo pitanje zabrane Bajaginog koncerta, te je nekoliko vijećnika postavljalo pitanja gradonačelnikove odgovornosti za “sliku Karlovca kao grada slučaja”.

> Poslušali sugestiju branitelja: Otkazan nastup srbijanskog pjevača na karlovačkim Danima piva

Oporbeni vijećnik Davor Petračić, nositelj nezavisne liste, nazvao je tako gradonačelnika Mandića “prvim DJ-em grada Karlovca” i izrazio negodovanje što tako “sluša neke hrvatske branitelje”, dok njegove (Petračićeve) prijedloge, koji je također hrvatski branitelj, “nikada ne posluša”.

Vijećnica Marija Bodrožić Zorić upitala je kada će manifestacija Dani piva postati kvalitetnija i “urbanija”, po uzoru na mnoge druge manifestacije.

Gradonačelnik Mandić je odgovorio da nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi, da je Karlovac, za razliku od Varaždina gdje je Bajaga na Špancirfestu nastupio, bio četiri godine izložen granatama, da se u Karlovcu ginulo, te da, nevezano na glazbene ukuse, smatra da hrvatski branitelji, pogotovo oni koji su bili u rovovima, imaju pravo izraziti svoje negodovanje.

>(VIDEO) Danas Bajaga nastupa u Puli – što je pjevao 1993. u Kninu?

> Zašto Bajaga može u pulsku Arenu, a Thompson ne može? – retrospektiva jedne obmane

„Osobno ne bježim od odgovora, nerazumljivo mi je slušanje cajki, takvi zvukovi koji izlaze iz raznih birtija i automobila. Pet godina sam bio vjeroučitelj, učio djecu da je način da se voli domovina i to da prvi pružimo ruku, ali nevezano za to je li Bajaga pjevao u Kninu ili nije, je li pjevao ili nije četničke pjesme, nije fer da mi moramo uvijek biti ti koji ćemo pružati ruku”, rekao je Mandić.

Gradonačelnik nije odgovorio na upućeno mu pitanje tko je imenom i prezimenom zabranio nastup Bajage kao niti na tezu da “hrvatski branitelji nije definiran pojam, te da ima branitelja koji bi otišli na Bajagin koncert”, da se “neki deklarirani četnici nikako ne bi ni pojavili u Hrvatskoj” te da Bajaga “nema neki krimen, zbog kojeg bi ga se trebalo zabranjivati”.

> Ivica Marijačić: Slučaj Bajaga i Thompson – Bitku za slobodu pjevanja treba početi u Puli, a ne u Karlovcu

Ustvrdio je, međutim, da je točno da “nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi”, a usprotivio se tezi da je Karlovac grad slučaj poznat samo po poplavama i zabranama.

Poručio je da je Karlovac otvoren grad i da prosječni građanin nema trunke netrpeljivosti prema drugačijima. Kazao je i da je u izjavi za Banjalučku televiziju o položaju srpske zajednice u Karlovcu rekao da se pri dodjeli raznih poticaja ne rade nikakve razlike, a banjalučke je novinare uputio da obiđu OPG-ove kako bi se sami u to uvjerili.

> Silvana Oruč Ivoš: Čehok je za razliku od Martića ’93, 2018. uredno platio Bajagu. Proračunskim novcem!

“Karlovac nije zatvoren i zatucan grad, već europski otvoren grad, govorimo protiv cenzure, ali ovo s koncertom Bajage je specifična situacija i zadnji sam koji bi si uzeo pravo bilo kome govoriti što će i kako osjećati, pogotovo da odričem to pravo onima koji su bili u rovu”, rekao je Mandić.

Pri tom je naglasio da za njega “društvo međusobnog uvažavanja i tolerancije nije samo politička floskula”, ali da kao gradonačelnik svih Karlovčana mora uvažiti i one koji ne misle kao on.

Odlukom Gradskog vijeća Karlovac danas je, između ostaloga, usvojena Odluka o prijateljstvu i suradnji između Grada Karlovca i Grada Vukovara, sa svrhom unaprjeđivanja gospodarskog društvenog i kulturnog razvoja dva grada.

Podsjetimo, nastup Bajage i Instruktora, srbijanskog pop-rock sastava na ovogodišnjim Danima piva u Karlovcu otkazan je na inicijativu branitelja zbog čega se pokrenula burna rasprava u javnosti. Bajaga je također nastupio na otvorenju ovogodišnjeg Špancirfesta u Varaždinu, unatoč sugestiji Puma da se i ovaj koncert otkaže.

Branitelji Bajagi zamjeraju pjevanje stihova “Kreće armija najjača na svetu, kreće armija u osvetu. Jednom zauvek armija srpska, jednom zauvek sve će da vas smrska.”

Iako se Bajaga pravda te danas tvrdi kako te stihove nikada nije pjevao, navodno postoje svjedoci, kako pišu neki mediji koji su potvrdili da je srpski roker pjevao gore navedene stihove i sa sastavom Minđušari izvodio neslužbenu himnu tzv. Republike Srpske Krajine.