Na snagu stupile američke sankcije Moskvi zbog trovanja novičokom

0
56
Foto: fah

Nove američke gospodarske sankcije Rusiji, koju optužuju da stoji iza napada nervnim otrovom u Velikoj Britaniji, stupile su na snagu u ponedjeljak.

trophy

Sjedinjene Države su početkom kolovoza došle do zaključka, kao i London prije toga, da se trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u proljeće u Salisburyju može pripisati Moskvi.

Zbog tog korištenja “kemijskog i biološkog oružja kojim se krši međunarodni zakon” Washington je najavio da će uvesti te nove sankcije budu li prošle glasovanje u Kongresu.

Sudeći po obavijesti objavljenoj u ponedjeljak u Saveznom službenom listu, kaznene mjere su stupile na snagu.

One obuhvaćaju izvoz nekih tehnoloških proizvoda kao što su elektronički uređaji i oprema te prodaju oružja Rusiji. No Washington je s popisa isključio više vrsta proizvoda, kao i sve što je povezano sa suradnjom u istraživanju svemira, u ime “interesa nacionalne sigurnosti”.

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako mu treba vremena da procijenti učinak sankcija prije nego li razmotri odgovor no da će ruski predsjednik Vladimir Putin djelovati u skladu s ruskim nacionalnim interesom.

Pravi učinak mjera teško je ocijeniti, ali je visoki američki dužnosnik početkom kolovoza ocijenio da bi rusko gospodarstvo mogle stajati “stotine milijuna dolara”.

Usto, nakon ovih mogle bi se uvesti i druge, još strože mjere, a sama objava te odluke bila je dovoljna da padne vrijednost rublja i ruskih financijskih tržišta.

Od trenutka kada sankcije stupe na snagu Rusija ima 90 dana da izjavi kako više ne rabi kemijsko i biološko oružje, obeća da ubuduće to neće činiti i omogući inspekcije kojima će se potvrditi da je oružje uništeno.

Ne budu li se poštovali ti zahtjevi, uvest će se drugi paket “drakonskih” sankcija, upozorila je američka administracija početkom kolovoza, istaknuvši da bi one mogle obuhvatiti čak i zabranu slijetanja zrakoplova ruskih aviokompanija u američkim zračnim lukama i prekid diplomatskih veza dviju zemalja.