Srbijanski ministar Stefanović poručio Plenkoviću: ‘Niste pozvani određivati srbijanske granice’

0
714
Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je u utorak, komentirajući izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu, da šef hrvatske vlade “nije pozvan” određivati granice Srbije.

trophy

> Gojko Borić: ‘Beograd nikad nije htio priznati svoje poraze u postjugoslavenskim ratovima očito se nadajući revanšu’

“Poslije današnje izjave hrvatskog premijera Plenkovića, potpuno je jasno da svi oni koji su i inače protiv Srbije, svoje stajalište potvrđuju i time što su protiv sporazuma Srba i Albanaca i čine sve što je u njihovoj moći da ne dođe do bilo kakvog rješenja koje bi značilo više stabilnosti i mira”, rekao je Stefanović agenciji Tanjug.

> Dr. Gordana Zelenika: Mislite da je jednostavno rastati se od psihopata? – takav je bio brak Hrvatske i Srbije

Hrvatski premijer je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, rekao da se Hrvatska zalaže za poštivanje teritorijalnog integriteta, mirno rješavanje sporova, prati sve što se dešava u dijalogu Kosova i Srbije i “nije prva u redu” koja bi zagovarala promjenu granica.

> Merkel: ‘Hrvatska obavlja izvrstan posao na zaštiti vanjskih granica’

Plenković je u izjavi novinarima podsjetio da je “cijelo naslijeđe bivše Jugoslavije bazirano na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji i mišljenjima Badinterove komisije”.

“Treba biti vrlo oprezan s mijenjanjem granica, Hrvatska je priznala Kosovo prije desetak godina, prema tome svaki takav potez moramo gledati u širem regionalnom kontekstu i to je stav koji dijele mnoge zemlje”, rekao je Plenković.

> Petir: ‘Vučićeva poruka ne pridonosi europskom putu Srbije i trebala bi ju analizirati i međunarodna zajednica’

Srbijanski ministar Stefanović, kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, ocjenjuje da Plenković nije usamljen u davanju takvih izjava u regiji, te da “nažalost, često u ovakvim stavovima i izjavama” autori tih izjava saveznike nalaze “u dijelu domaćih političara, koji te stavove brane kao svoje”.

> Višnja Starešina: Komesari pjesme i mišljenja prikrivaju finalnu podjelu plijena – Slobodni izbori su presudno važni

“Pozivam Andreja Plenkovića da nam više ne pomaže.. Nemojte vi određivati granice Srbije, pošto za to niste ni pozvani niti to možete, a molim i sve druge u regiji, da nam ne odmažu, ukoliko nam ne mogu pomoći”, poručio je Stefanović.

> Bulj reagirao na Pupovčevu izjavu: ‘Razumiješ ti sve Milorade, ali na tvoju žalost Glina nikad neće biti srpska’